„Perioada de consultare publică s-a încheiat pe 18 noiembrie, am consolidat ghidurile solicitantului, am lămurit toate observațiile care mai erau formulate la ghid, săptămâna care s-a încheiat. În cursul zilei de astăzi (luni, 5 decembrie 2022- n.r.) urmează să stabilim calendarul. În acest an vom lansa ghidul solicitantului și apelul de proiecte – s-ar putea să fie și varianta aceasta în care lansăm apelul de proiecte cu deschidere de anul viitor, după cum există și varianta să-l lansăm anul acesta, dar asta o să discut cu colegii mei și, în funcție de cum o să avem analiza făcută și din punctul de vedere al timpului, al sărbătorilor, a ceea ce am promis. Noi ne-am angajat ca în acest an să lansăm apelul de proiecte – poate fi depunerea după data de 1 ianuarie – ne vom ține de cuvânt” – a declarat, pentru StartupCafe.ro, Boloș.
El a precizat că, în perioada de consultare publică, proiectul de ghid al solicitantului nu a suferit modificări substanțiale.
„Nu sunt modificări de fond, au rămas aceleași criterii de selecție, în funcție de gradul de digitalizare și de inovare la nivelul firmelor și de impactul pe care îl are digitalizarea asupra companiei, pentru că ne dorim ca din digitalizare să nu avem echipamente IT și softuri doar cumpărate, ci ne dorim ca activitatea de bază, fluxurile tehnologice să fie digitalizate” – a mai spus ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene
Programul pentru digitalizarea IMM: valoarea granturilor, bugetul disponibil
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat în dezbatere publică Schema de Minimis și Schema de Ajutor de Stat în Contextul Digitalizării IMM-urilor, parte a componentei C9 a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pe data de 4 octombrie 2022.
Bugetul total al schemei propuse este de 347,5 milioane de euro, bani asigurați din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Din acești bani, ar urma să se acorde ajutoare astfel:
20.000 – 30.000 euro pentru microîntreprindere;
20.000 – 50.000 euro pentru întreprindere mică;
20.000 – 100.000 euro pentru întreprindere mijlocie.
Fonduri UE de digitalizare a IMM – beneficiari eligibili
Beneficiarii eligibili vor întreprinderi, societăți reglementate de Legea societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care se încadrează în categoria de IMM și au sediul social în România.
Ajutoarele sunt destinate firmelor non-IT și de accea sunt excluse de la finanțare întreprinderile pentru care se constată că au desfășurat în ultimul an fiscal activități autorizate (așa cum rezultă din certificatul constatator ONRC) în domeniile din următoarele clase CAEN:
5829 – Activități de editare a altor produse software;
6201 – Activități de realizare a software-ului la comandă (software orientat client);
6202 – Activități de consultanță în tehnologia informației;
6203 – Activități de management (gestiune și exploatare) a mijloacelor de calcul;
6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației;
6311 – Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web și activități conexe
6312 – Activități ale portalurilor web;
6399 – Alte activități de servicii informaționale n.c.a.;
7211 – Cercetare-dezvoltare în biotehnologie;
7219 – Cercetare-dezvoltare în alte științe naturale si inginerie.
De asemenea, sunt excluse de la finanțare firmele care își desfășoară activitatea în:
– sectoarele pescuitului și acvaculturii, reglementate de Regulamentul (CE) nr. 104/2000 al Consiliului din 17 decembrie 1999 privind organizarea comună a piețelor în sectorul produselor pescărești și de acvacultură1;
– domeniul producției primare de produse agricole;
– sectorul prelucrării și comercializării produselor agricole, în următoarele cazuri:
În plus, NU se finanțează:
Beneficiarii se angajează ca la finalul implementării proiectului să atingă minim 6 dintre criteriile de intensitate digitală, conform Indicelui economiei și societății digitale (DESI), respectiv:
utilizarea IoT;
6 Utilizarea CRM;
Activități finanțate prin granturile de digitalizare IMM:
– consultanță/analiză pentru identificarea soluțiilor tehnice de care au nevoie IMM-urile etc.
Criterii de punctaj
Grila de punctaj ia în considerare o serie de criterii, printre care cele referitoare la rentabilitatea activității. Acestea sunt utilizate pentru a evita alocarea fondurilor externe nerambursabile în activități care nu sunt rentabile iar în acest context decizia de finanțare pentru digitalizare nu este sustenabilă.
Un element punctat este evoluția profitului operațional. Acest indicator măsoară tendința pe care o înregistrează profitul operațional de-a lungul unei perioade de timp, ca indicator de rentabilitatea pentru activitate curentă. Dacă evoluția profitului operațional este negativă (descrescătoare) atunci activitatea operațională a companiei poate fi nerentabilă. Dacă evoluția profitului operațional este pozitivă atunci activitatea companiei este în general rentabilă și perspectiva de dezvoltare pe termen lung este una sustenabilă.
De asemenea, rata activelor de digitalizare și inovare deținute de companie urmărește alocarea de fonduri de către solicitanți pentru achiziția de active destinate digitalizării și inovării. Din perspectiva apelului de proiecte, acest indicator urmărește să faciliteze accesul la fonduri pentru acele categorii de solicitanți pentru care gradul de digitalizare și inovare este destul de scăzut.
Soluții
Utile
©2022 Trivento. Toate drepturile rezervate. Made by Vali Andrei
Termeni și condiții